Ψάρια

Τσιπούρα

  tsipoura

Λαυράκι

lavraki

Μύδια

mudi_b

Σαρδέλα

srdela

Χταπόδι

nine_tentacled_octopus

Ψάρι και Υγεία

Τα ψάρια είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Τα ψάρια  περιέχουν λίπος! Απλώς, αντί να είναι πλούσια σε κεκορεσμένα λιπαρά, περιέχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δηλαδή πολυακόρεστα λίπη, που είναι ευεργετικά για την καρδιά. Λόγω της ευεργετικής αυτής δράσης των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ορισμένων άλλων λιπαρών.  Ψάρια ιδιαίτερα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, ο κολιός, οι σαρδέλες και οι ρέγκες. Σε μία έρευνα του Χάρβαρντ, στην οποία συμμετείχαν επί 11 χρόνια περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, αυτοί που έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα διαπιστώθηκε πως είχαν τις μισές πιθανότητες να πεθάνουν από αιφνίδιο θάνατο, εξαιτίας καρδιακής αρρυθμίας, από αυτούς που έτρωγαν ψάρι λιγότερο από μία φορά το μήνα.
Είναι καλές πηγές ιωδίου, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, νατρίου και βιταμινών Α και Ε.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Οι διατροφολόγοι στέλνουν μήνυμα, όπου έμφαση δίνεται όχι μόνο στην π< των λιπαρών οξέων που καταναλώνονται ,άλλη σπουδαιότητα της εξισορρόπησης μεταξύ των ειδών των λιπαρών που περιλαμβάνονται Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στα απαραίτητα οξέα, δηλαδή ο οργανισμός Του ανθρώπου δεν τα συνθέσει.
Παρατηρήθηκε στους Εσκιμώους της Γροιλανδία μικρή εμφάνιση εμφράγματος λόγο της διατροφής τους ,η οποία είχε σαν βάση τα ψάρια, τα οποίο πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Οι δύο σημαντικότεροι εκπρόσωποι της σειράς λιπαρών οξέων είναι το Εικοσιπενταενοϊκό(ΕΡΑ εικοσιδιεξαενοϊκό (ΡΗΑ).Τα δύο αυτά οξέα που συντίθενται από τον οργανισμό, αποτελούν συ< των κυτταρικών μεμβρανών και πρόδρομα διαμεμβρανικών αγγελιοφόρων όπως προσταγλαδίνες ,θρομβοζάνες Και λευκοτριένι Τα ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούν κατά συνέπεια υψηλής βιολογικής αξίας. Πηγή πρόσληψης της ουσιών είναι τα λιπαρά ψάρια.

Διατροφή χαμηλή σε θερμίδες

Μια μερίδα 100gr Τσιπούρας ή Λαβρακίου περιέχει μόνο 150-200 θερμίδες. Για το λόγο αυτό προτιμώνται από τους καταναλωτές που επιλέγουν να ακολουθήσουν μια διατροφή με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν τη γεύση και την ποιότητα σε κάθε γεύμα. Επιπλέον η Τσιπούρα και το Λαβράκι είναι πλούσια σε βιταμίνες και σίδηρο και αποτελούν μια υγιεινή αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος στη διατροφή μας.

 

Η υγεία έρχεται στο πιάτο μας από τη θάλασσα

Το ψάρι είναι μία τροφή με σημαντική διατροφική αξία αλλά και πολύ ιδιαίτερη γεύση, που είναι στενά συνδεδεμένη με την ελληνική δίαιτα και παράδοση.

Σύμφωνα με τη Μεσογειακή ή την Κρητική διατροφή, το ψάρι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής μας διατροφής, και σύμφωνα με την κατανάλωσή του, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση (μετά την Ισπανία) ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.

Στην Πυραμίδα της Υγιεινής Διατροφής, το ψάρι συστήνεται σε ποσότητα 5-6 μικρομερίδων την εβδομάδα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο μέσος Έλληνας καταναλώνει σχεδόν 12 κιλά ψάρι το χρόνο. Το θετικό στοιχείο είναι πως στην ελληνική αγορά μπορούμε να βρούμε ψάρια για όλα τα ‘βαλάντια’Α, από γαύρο, κολιό και σαρδέλα, μέχρι σολομό. Όλα αυτά τα ψάρια έχουν την ίδια διατροφική αξία.

Τα ψάρια είναι μία πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών, που έχουν εφάμιλλη ή και υψηλότερη ποιότητα και διατροφική αξία από εκείνες του κρέατος.

 

Πολλές είναι οι παθήσεις στις οποίες η κατανάλωση ψαριών μπορεί να είναι ευεργετική.

Ψάρια και καρδιά: Η ευεργετική δράση των λιπαρών αυτών οξέων (μείωση λιπιδίων) έχει σαν αποτέλεσμα να προστατεύεται η καρδιά από τις καταστροφικές συνέπειες της συσσώρευσης λιπιδίων στο αίμα, μειώνοντας τα επίπεδά τους.

Ψάρια και εγκεφαλικά επεισόδια: Μεγάλη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ψαριού, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, που οφείλεται σε θρόμβο, και μόνο σε αυτό, μέχρι και 50%.

Ψάρια και προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα: Αυτή η μορφή καρκίνου είναι μία από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου. Μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας βοηθά τους καπνιστές να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Ψάρια και καρκίνος του προστάτη: Η παρουσία των ω-3 λιπαρών οξέων στα ψάρια φαίνεται ότι προστατεύει και από τον καρκίνο του προστάτη.

Ψάρια και εγκεφαλικό: Έρευνα του Harvard Medical School έδειξε ότι η κατανάλωση ψαριού μια φορά την εβδομάδα μειώνει κατά 22% τον κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού, ενώ πάνω από 5 φορές την εβδομάδα κατά 52%.

Ψάρια και κατάθλιψη: ίσως αυτό να ακουστεί παράδοξο, αλλά όντως τα ψάρια έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Τα ψάρια περιέχουν ένα απαραίτητο αμινοξύ, που ονομάζεται τρυπτοφάνη, που είναι μια ουσία που έχει σημαντική σχέση με την εμφάνιση της κατάθλιψης.

Τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή αποτελούν ένα αναπόσπαστο συστατικό της ελληνικής, αλλά και γενικότερα της μεσογειακής διατροφής, και ιδιαίτερα του καλοκαιρινού τραπεζιού. Τα μύδια, τα στρείδια, το χταπόδι, οι γαρίδες, ο αστακός και άλλα είναι συχνό τρόφιμο στο τραπέζι του Έλληνα, μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους και συνοδευμένα με τα άλλα κλασσικά φαγητά της δίαιτας μας.

Όπως έχει συμβεί και με άλλες τροφές τα τελευταία χρόνια, μετά από επιστημονική έρευνα, έτσι και για τα θαλασσινά υπάρχουν νέα δεδομένα, που ανατρέπουν τα όσα πιστεύαμε και ξέραμε μέχρι τώρα. Έτσι, αντίστοιχες έρευνες, τόσο από επιστημονικές ομάδες στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, έχουν φέρει στο φως νέα στοιχεία σχετικά με την θρεπτική αξία των θαλασσινών.

Εδώ και αρκετά χρόνια είναι γνωστό ότι οι τροφές αυτές περιέχουν υψηλής θρεπτικής αξίας πρωτεΐνη. Οι πρωτεΐνες έχουν ως δομικά μόρια τα αμινοξέα. Τα θαλασσινά περιέχουν όλα αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα, και έτσι είναι μια καλή επιλογή, που μας βοηθάει να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη. Επίσης, έχει βρεθεί ότι οι πρωτεΐνες, που αυτές οι τροφές μας προσφέρουν, πέπτονται πολύ καλά και μάλιστα σε καλύτερο βαθμό απ΄ότι η πρωτεΐνη από τα κόκκινα κρέατα και τα πουλερικά.

Τα θαλασσινά είναι πλούσιες πηγές:

  • ιωδίου, απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα,
  • σιδήρου, όπως π.χ. τα μύδια και τα στρείδια, που έχουν τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από πολλά κρέατα
  • μαγνησίου
  • ψευδαργύρου, όπως τα στρείδια, που είναι από τις πλουσιότερες πηγές ψευδαργύρου
  • μαγγανίου
  • καλίου, που είναι απαραίτητο για τους μυς και τα νεύρα, καθώς και για τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος
  • σεληνίου, που είναι μία σημαντική αντιοξειδωτική ουσία και
  • φωσφόρου και ασβεστίου, όπως τα στρείδια και οι γαρίδες, που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών και των δοντιών.

Την ίδια στιγμή, τα παραπάνω θαλασσινά είναι χαμηλά σε νάτριο (άρα και αλάτι), εκτός αν είναι ειδικά παρασκευασμένα ή μαγειρεμένα (καπνιστά ή κονσερβοποιημένα), κάτι που τα κάνει καλή επιλογή για άτομα που ακολουθούν διαιτολόγιο χαμηλό σε αλάτι, λόγω π.χ. προβλήματος με την πίεσή τους.

Ακόμα είναι ζωικοί οργανισμοί πλούσιοι σε βιταμίνες, όπως Α, σύμπλεγμα των βιταμινών Β (π.χ.Β1, Β2, Β3, νιασίνη), που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του νευρικού συστήματος καθώς και για τις βασικές μεταβολικές διαδικασίες, C και D.

Από τον Δημοσθενόπουλο Χαρίλαο, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

(http://news.pathfinder.gr/health/features/healthy-sea-food.html)